Skip to main content

Ξεχασμένοι στην άκρη της Ευρώπης
12/10/2017
Επίσκεψη στο προσφυγικό στρατόπεδο "Μόρια" στο ελληνικό νησί της Λέσβου
Πηγή: https://jungle.world/artikel/2017/41/vergessen-am-rande-europas

Ξεχασμένοι στην άκρη της Ευρώπης
Στο στρατόπεδο προσφύγων Μόρια στο ελληνικό νησί της Λέσβου, χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν υπό καταστροφικές συνθήκες. Πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου τους με την απέλαση τους στην Τουρκία να απειλεί πολλούς από αυτούς.
Άρθρο  της Valerie Hänsel
Ο άνεμος σφυρίζει μέσα από το προσωρινό στρατόπεδο σκηνών. Οι άνθρωποι περιμένουν και περιμένουν για ντους κάτω από ένα παλιό σωλήνα με παγωμένο νερό. Ζουν σε σκηνές στη μέση ενός ελαιώνα, επειδή η Μόρια είναι απελπιστικά υπερπλήρης. Τα απόβλητα και τα κόπρανα βρίσκονται γύρω, δεν υπάρχουν καθόλου τουαλέτες. Δίπλα από τις σκηνές υπάρχει ένας ψηλός φράχτης με συρματοπλέγματα από το ΝΑΤΟ, πίσω από τα οποία βρίσκεται στρατιωτικός σταθμός και φιλοξενούνται και άλλοι πρόσφυγες. Φαίνεται σαν μια φυλακή υψηλής ασφαλείας. Τα αραιά σπιτάκια είναι υπερ-γεμάτα πίσω από φράχτες συρματοπλέγματος πολλαπλών γραμμών. Όμως, το στρατόπεδο δεν φιλοξενεί εγκληματίες, αλλά οι άνθρωποι των οποίων το μόνο αδίκημα είναι η επιθυμία για ασφαλή και καλύτερη ζωή. Είναι ένα "στρατόπεδο hotspot" της ΕΕ στο ελληνικό νησί της Λέσβου: τόπος όπου χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να περιμένουν για ενάμισι χρόνο με εντελώς ανεπαρκή προμήθειες.

Είναι η ξεχασμένη κρίση της Ευρώπης. Χιλιάδες άνθρωποι έσωσαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη θάλασσα προς το νησί. Έχουν αποτύχει οι δοκιμασμένοι και δοκιμασμένοι μηχανισμοί αποκλεισμού. Ούτε τα στρατιωτικά πλοία ούτε οι συσκευές ραντάρ θα μπορούσαν να σταματήσουν τους ανθρώπους. Οι παραλίες ήταν καλυμμένες με σωσίβια  και οι κάτοικοι του νησιού προσέφεραν τις αφίξεις σε αυλές, νερό και φαγητό. Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της ήσυχης παραλιακής πόλης της Μυτιλήνης για να συνεχίσουν τα πλοία τους στη Βαλκανική οδό.

Αλλά τώρα δεν έχει μείνει τίποτε από την ευφορία του 2015. Στη Λέσβο, οι συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής αποκλεισμού υλοποιούνται: τα σύνορα είναι κλειστά, η ευθύνη για την προστασία των προσφύγων μετατοπίζεται στα ελληνικά νησιά και στην Τουρκία. Το νησί έχει γίνει μια παγίδα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι κάθονται εδώ, και νέοι προστίθενται κάθε μέρα. Σχεδόν όλοι αυτοί αναγκάζονται να ζουν σε στρατόπεδα.

"Η ζωή στη Μόρια μας κάνει όλους άρρωστους", λέει ο Mohammad, ένας νέος συριακός άνθρωπος που σπούδασε αρχιτεκτονική στη Δαμασκό. «Ξυπνούμε το πρωί, γεμάτοι στη βρώμα. Το καλοκαίρι είναι αφόρητα ζεστό, το χειμώνα είναι κρύο. Όλα είναι εμποτισμένα. Όταν ξυπνάτε το πρωί, δύσκολα μπορείτε να μετακινήσετε τα άκρα σας. Και είστε καλυμμένοι με αιθάλη. Τον περασμένο χειμώνα, κάναμε χαρτόνι και πλαστικό για να παραμείνουμε ζεστοί. Είναι σαν να μην είμαστε άνθρωποι. "Ο Mohammad έπρεπε να περιμένει ένα και ενάμιση χρόνο για την τελική επεξεργασία της αίτησης ασύλου του. Μισούσε να ζητήσει από τις οργανώσεις βοήθειας να ζητήσουν κουβέρτες και ρούχα και ένιωθε καταδικασμένη σε παθητικότητα. Ο ίδιος διηγείται πώς οι ίδιοι οι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε απόγνωση τους και να στραφούν σε απόπειρες αυτοκτονίας ξανά και ξανά, επειδή οι πρόσφυγες, στο έλεος των συνθηκών ότι η ΕΕ έχει δημιουργήσει ανυπεράσπιστοι. Η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" είδε επίσης μια δραστική αύξηση στον αριθμό των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Η έκθεση των ΜΚΟ "Save the Children" αναφέρει ότι αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας εμφανίζονται ήδη σε παιδιά. "Είναι τόσο ταπεινωτικό", λέει ο Mohammad. "Το πρωί, πρέπει να σηκωθείτε νωρίς και να περιμένετε για λίγο φαγητό, πίσω από εκατοντάδες ανθρώπους, και όμως δεν υπάρχει ποτέ αρκετό για να ικανοποιηθεί. Μετά από λίγους μήνες, οι άνθρωποι θα χάσουν την ελπίδα. "

Ο νέος σκηνοθέτης Fridoon Joinda χαμογελάει τον Mohammad πίσω από την κάμερα και γνεύει  μπράβο. Έγραψε τα λόγια του Mohammad και με ευχαρίστηση τοποθετεί το τρίποδο της φωτογραφικής μηχανής του μαζί. Η Joinda είναι η ίδια πρόσφυγας και ξέρει τι σημαίνει να στέκεσαι για μήνες για ώρες. Αγωνίζεται να κάνει δημόσια την προβολή της ζωής των ανθρώπων στο νησί. Μαζί με τους δύο αδελφούς του και Fardin Jalal έφυγε από το Αφγανιστάν, επειδή η προοδευτική σάτιρα δείχνουν την οικογένειά του από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν ήταν μια αηδία. Στην αρχή, μόνο με κινητό τηλέφωνο, η Joinda άρχισε να γυρίζει μικρού μήκους ταινίες για τη ζωή των προσφύγων. "Θέλω μόνο να δείξω την αλήθεια", λέει. "Θέλω να επιτύχουμε ότι οι άνθρωποι της Ευρώπης δεν πιστεύουν στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Οι πρόσφυγες είναι απλώς άνθρωποι, έχουν ταλέντα, συναισθήματα και όνειρα. Αλλά στο στρατόπεδο μας αντιμετωπίζουν απάνθρωπα ».

Εικόνα: ROMAN KUTZOWITZ

Ένας από τους κύριους λόγους για την απελπιστική κατάσταση στη Λέσβο είναι η συμφωνία προσχώρησης της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία προωθήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό ορίζει ότι όλοι όσοι έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου 2016 θα επιστραφούν στην Τουρκία, ακόμη και αν τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης

Comments

Popular posts from this blog

STAND BY ME LESVOS Διανομή φαγητού Ερωτοαπαντήσεις

Πότε  και  που έγινε; Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα σε αποθήκη κοντά στο καμπ της Μόριας. Από ποιους σε ποιου; Από το “Stand by me Lesvos” και ανεξάρτητους δωρητές. Μια βδομάδα πριν την διανομή μεταφραστές κατέγραφαν τις ποιο ευάλωτες ομάδες στην Μόρια. Αποφασίστηκε να δοθούν τρόφιμα σε γυναίκες μόνες ή με πολυπληθείς οικογένειες. Συνολικά μοιράστηκαν πακέτα με φαγητό σε περισσότερες από 350 ευάλωτες γυναίκες με οικογένειες. Χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας με δέκα παιδιά, και ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων πάνω από 1000. Τι μοιράστηκε; Τριαντα-ένα αρνιά, μακαρόνια, ρύζι, φασόλια, λαχανικά, λάδι και άλλα συσκευασμένα σε πακέτα. Για ποιο λόγο; Έχει διαπιστωθεί ότι ούτε η ποιότητα αλλά ούτε η ποσότητα του φαγητού στην Μόρια δεν είναι ικανοποιητική και μεγάλες οργανώσεις που έκαναν διανομή φαγητού έχουν φύγει. Έτσι διαλέξαμε την εορτή Κουρμπάνι για την διανομή αυτή. Πότε θα ξαναγίνει διανομή φαγητού; Η επόμενη διανομή προγραμματίζεται για την 1η Οκτωβρίου. Εγώ πως μπορώ να βοηθήσ…

CHARTER FOR THE FORMATION OF A PRIVATE NON-PROFIT UNDER THE NAME “STAND BY ME LESVOS”

In Mytilini, today, April 3rd 2017, the following individuals, friends, and supporters of the students and educators of the Second Chance School of Mytilini (SCSM) Michalis Aivaliotis, of Stavros and Metaxia, School Principal of SCSM,Maria Roumeliotou Travel agentDespoina Sarigiannaki, educator of English for adults in the SCSM,Mohammad Akram, craftsmanAikaterini Kazakou, lawyeragreed upon the formation of the private non-profit Company, according to the article 741 of the Civil Code.
CHAPTER A FORMATION-NAME-BASE-AIM-DURATION ΑRTICLE 1 FORMATION-NAME The private non-profit Company is formed under the name “Stand by Me Lesvos ΑΜΚΕ”. The  corresponding Greek name is “ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΑΜΚΕ”.
ARTICLE 2 BASE The base of the company is in the municipality of Mytilini in Lesvos, of the region of North Aegean, address 19  Archipelagous  street.The manager can decide to form and maintain branches or offices anywhere, if it helps the activities of the organization.
ARTICLE 3 AIM The aim of the organiza…